ΔΩΡΕΑΝ :
Αποσπάσματα βιβλίων:
Παρέχονται, για διευκόλυνση των αναγνωστών, συγκεντρωτικά και εδώ οι σύνδεσμοι για δωρεάν απόκτηση τέτοιων Αποσπασμάτων:
- Διαφορική Κλινική Σημαντικότητα Ιατρικής Πληροφορίας ( “ ΔΚΣΙΠ ”, Απόσπασμα ελληνικού βιβλίου )
- Differential Clinical Significance of Medical Information ( Αποσπασμα αγγλικής έκδοσης του “ ΔΚΣΙΠ ”, δηλ. του αγγλικού βιβλίου )
Ενημερωτικά Άρθρα για ασθενείς:
Τα άρθρα αυτά έχουν συνολική έκταση 88 σελίδων. Παρέχονται, για διευκόλυνση των αναγνωστών, συγκεντρωτικά και εδώ οι σύνδεσμοι για καθένα από αυτά:
- Τομές & Προσπελάσεις ( 15 σελ. )
Ιστορικό ιατρικό αρχείο του 1765:
( Γαλλική μετάφραση 3ης αγγλικής έκδοσης:
“ Essay On Fevers ” )
Αρχείο Acrobat Reader:
huxham_j_1765_essai_sur_fievres_pp1_122.pdf
μεγέθους 18,2 MB
οι πρώτες 122 σελίδες (31 σελίδες Εισαγωγής + 91 σελίδες κειμένου)
Σχετικά με τον συγγραφέα & το βιβλίο:
- Ο John Huxham (1692–1768) ήταν Άγγλος χειρουργός, γιατρός επαρχίας αξιοσημείωτος για τις μελέτες του πάνω στους πυρετούς. Το 1750 εξέδωσε την ‘Διατριβή περί Πυρετών’ του και το 1755 έλαβε το μετάλλιο Copley για την συνεισφορά του στην Ιατρική.
- Το θέμα του βιβλίου αποτελούν οι Πυρετοί. Ο σύγχρονος μελετητής μπορεί να δει πόσο συχνά χρησιμοποιείτο τον 18ο αιώνα η (τώρα εγκαταλελειμμένη) τεχνική της ‘Αφαίμαξης’. Το βιβλίο είναι γραμμένο στην γαλλική γλώσσα (στην οποία έπρεπε να μεταφραστεί κάθε σημαντικό επιστημονικό άρθρο της εποχής, ώστε να μπορεί να διαβαστεί από διεθνές κοινό). Οι γραμματοσειρές και γενικότερα τα τυπογραφικά χαρακτηριστικά του 18ου αιώνα είναι εκπληκτικά. Μέσα σε ολόκληρο βιβλίο περιέχονται συχνά αρχαίες ελληνικές φράσεις (ρήσεις του Ιπποκράτη κλπ).
- Το βιβλίο επίσης περιέχει μία διατριβή για τον ‘κωλικό του Devon’. Αυτός ήταν μία ‘ασθένεια’, που πρόσβαλλε τους κατοίκους της κομητείας του Devon (Devonshire) τους αιώνες 17ο και 18ο, πριν να ανακαλυφθεί ότι επρόκειτο για Δηλητηρίαση από Μόλυβδο:
- Τα συμπτώματα άρχιζαν με περιτοναϊκό άλγος (‘πόνο στην κοιλιακή χώρα’) και η κατάσταση μερικές φορές απέβαινε θανατηφόρα.
- Το παραδοσιακό ποτό των κατοίκων της περιοχής ήταν ο μηλίτης και είχε επί πολλά χρόνια παρατηρηθεί η σύνδεση μεταξύ της πόσης μηλίτη και του κωλικού. Η κατάσταση αποδίδετο, κατά τότε κοινή αποδοχή, στην οξύτητα του ποτού. Η πρώτη επιστημονική περιγραφή του ‘κωλικού του Devon’ παρουσιάσθηκε στο βιβλίο “ De arthritide symptomatica ” (2η έκδ., 1715) του William Musgrave: σε αυτό αναφέρθηκε αργότερα ο John Huxham.
- Όμως, η ακριβής αιτία ανακαλύφθηκε την δεκαετία του 1760, όταν ο γιατρός George Baker προέβαλε την υπόθεση ότι υπαίτια ήταν δηλητηρίαση από μόλυβδο. Επισήμανε ότι χρησιμοποιείτο μόλυβδος στην διαδικασία παραγωγής μηλίτη και ως συστατικό του πιεστηρίου (πατητηριού) μηλίτη, αλλά και σε μορφή μολύβδινων σκαγίων που ήταν εν χρήσει για τον καθαρισμό του πιεστηρίου.
“ Ὁ βίος βραχύς, ἡ δὲ τέχνη μακρή, ὁ δὲ καιρὸς ὀξύς, ἡ δὲ πεῖρα σφαλερή, ἡ δὲ κρίσις χαλεπή. ”
Ἱπποκράτους Ἀφορισμοί, Τμ. Α', 1
Littré, Émile Maximilien Paul. Œuvres Complètes d'Hippocrate
τόμ. IV, σελ. 458, J.–B. Ballière. Paris, 1844
Εγγραφείτε στη λίστα αποδεκτών αλληλογραφίας, για :
- ένα newsletter (ενημερωτικό δελτίο) ανά 6μηνο περίπου
- προσφορές χαμηλής τιμής και νέα βιβλία
- δωρεάν Αποσπάσματα μελλοντικών βιβλίων, πριν από την επίσημη κυκλοφορία τους
Ευχαριστίες
για την εγγραφή σας στην λίστα αποδεκτών αλληλογραφίας !
Θα λαμβάνετε το ενημερωτικό δελτίο καθώς και, περιστασιακά, ενημέρωση και για προσφορές κλπ
Παρακαλώ, ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ την ιστοσελίδα με:
Ίσως να θέλετε να δείτε και τον επιστημονικό (ιατρικό) ιστοχώρο μου